kolmapäev, 14. märts 2007

krooni devalveerimisest

Viimasel nädalal on ringi liikunud külajutud krooni devalveerimise võimalikkusest. Tahan ka paar sõna juurde lisada, kuid mitte kuivast majandusteoreetilisest seisukohast.

Alati kui raha devalveeritakse peab olema piisavalt võimas huvigrupp kes sellest võidab. Teisisõnu peab see huvigrupp olema aetud sisuliselt nurka, et muud kiired lahendused enam kõne alla ei tule. Devalveerimine iseenesest on ühe riigi rahavääringut omavate residentide tegemine vaesemaks võrreldes teiste riikide residentidega kes antud valuutat ei oma. Tavaliselt on see (devalveerimine) kasulik suuremahulisele eksporttööstusele kelle toodangu hind välisturgudel on muutunud konkurentsivõimetuks.

Valuuta devalveerimine sisuliselt eeldab, et miski poliitiliselt suurt kaalu omav majandusharu on omadega sügavalt jännis. Teisisõnu, õhus peab olema kriisi lõhna. Tänases Eestis ei ole õhus kriisi lõhna - pangad raporteerivad rekordkasumitest, mitte laenuprovisjonide suurendamisest, paljude firmade kasumid kasvavad stabiilselt. Kes siis oleksid tänases Eestis need majanduslikud jõud kes suudaksid sundida Eesti parteisid, valitsust ja keskpanka krooni devalveerima? Ma lihtsalt ei näe neid täna. Ei ole nendest isegi kuulnud. Neid lihtsalt pole praegu.

Samas ei tasu loota, et juriidilised põhjused saaksid krooni kiirele devalveerimisele takistuseks. Kas te kujutaksite ette, et paljud Eesti ärimehed sooviksid krooni kiiret devalveerimist, Eesti parteid ja valitsus sooviks krooni kiiret devalveerimist, Eesti Pank oleks asjaga päri, Euroopa keskpangal poleks midagi selle vastu ning siis - hoirassaa - ühtäkki leitaks, et krooni pole siiski võimalik kiiresti devalveerida kuna see ei oleks juriidiliselt korrektne? Puhas püha juriidika seljataks kõik huvigrupid? Tõesõna, selleks, et seda uskuda peab olema parasjagu naiivne kodanik. Fakt on see, et kui devalveerimine on de facto toimunud, siis finantsturud juriidilise analüüsi küsimustega ei tegele. Sellega tegeleksid õigusteoreetikud ja õiguspraktikuid, kuid see oleks kõik pärast sündmust ennast. Seega - märke loodusest tasub alati esimesena lugeda.

Kommentaare ei ole:

Free Counter
Free Counter