esmaspäev, 21. aprill 2008

Kontoritüpaaze

Alltoodud tüpaazidele vastavaid kodanikke võib leida erinevatest Eesti Riigi kontoritest (või siis ka tehastest, põldudelt...) :

1. tüpaaz - Domineeriv Isane (ka alfaisane). Tavaliselt juht. Vanust vähemalt 45 aastat. Kõva kandva häälega isik, kelle hääle kandvust kadestaks isegi Georg Ots. Reeglina heas toitumuses. Kõigepealt siseneb kontorisse tema hääl, siis tema esikülg ja lõpuks Domineeriv Isane ise. Kui ta on kontoris (tehases, põllul...) tunnetavad tema olemasolu kõik isegi siis kui ta on vait. Direktor Ploomi austavad ja kardavad kõik tema alluvad.

2. tüpaaz - Hull Hiir. Naisterahvas, vanust 25...40. Tal puuduvad mees ja lapsed, sestap pühendab ta 120% oma energiast tööle ja eeldab, et seda teevad ka kõik teised. Selle nõudmise juures on ta printsipiaalne. Tulistab välja 20 minutiga 7 erinevat e-maili ja organiseerib korraga 4 asja. Ta on korraga nii Tallinnas, Riias kui Leego järvemuusika kontserdil. Hullult aktiivne inimene. Tema hullus katkeb kui noaga lõigatud peale seda kui ta on leidnud mehe ja saanud lapse. Peale seda ta normaliseerub.

3. tüpaaz - Analüütiline Kobras. Reeglina meesterahvas. Vanust kui palju vaja. Ta suhtleb arvutiga ja pilgutab silmi harvemini kui LCD ekraan. Kui ta töötab liiguvad ainult tema näpud. Tal on ka omad hobid, millest keegi teine midagi ei tea. Ta on kontorile vajalik isik, seetõttu jätkab ta oma rollis kuni pensionile minekuni.

4. tüpaaz - BeetaN (ka beetaemane). Naisterahvas. Tavaliselt spetsialist. Temale on delegeeritud kõik kõige rutiinsemad tööd. Vanust palju vaja. Tal on perekond ja on aru saada, et tööd teeb ta sellepärast, et teenida raha. Ta läheb täpselt kell 17.00 koju, et õigel ajal jälle platsis olla. Aeg-ajalt ahistavad teda Hull Hiir ja AlfaN. Siis on tal stress.

5. tüpaaz - AlfaN (ka alfaemane). Naisterahvas. Vanust 25-45. Kuulekalt käituv aktiivne juhtisik. Karjääri peal selgelt väljas. Tema vastutab talle vastutada antud tööde ja alluvate eest ihu ja hingega. Selle kõige nimel sehkendab, korraldab ja intrigeerib ta nii, kuidas jaksab. Väga heade kameeleonlike oskustega - ta on alluvate ees üks isik, ülemuste ees teine isik ja vabaõhuüritustel kolmas isik. Kõik see tekitab temas aeg-ajal stressi ning siis evakueerub ta nädalalõpuks mõnda spaasse.

6. tüpaaz - Dilplomaametnik (diplomaadi ja ametniku ristand). Meesterahvas. Vanust palju vaja. Reeglina resideerub riigiametis. Väldib vastutust nagu tuld, jätab alati kõik otsad lahti. Suhteleb kõigiga väga sõbralikult, alati küsib ka sinu arvamust. Kooskõlastab kõike ja kõigiga (eriti aga Domineeriva Isase ja AlfaNiga), arusaamatuste korral ohkab, teeb kurva ilme ja osutab näpuga kõrgema korruse poole. Keegi ei tea, mida ta tegelikult mõtleb.

Kunagi jatkan selle loeteluga.

Kommentaare ei ole:

Free Counter
Free Counter