reede, 31. august 2007

Mäesuusatamisest vol I

Niisiis - rege rauta suvel, vankrit talvel. Ehk siis eurokantseliidi huvilistele: talisõiduvahendi jalaseid kata plekiga kalendriaasta kolmandas kvartalis, hobuveoki rattaid aga kalendriaasta esimeses kvartalis (Bruxelles, 2007). Nimetatud direktiiviga juhatan sisse jutukeste seeria inimestele kes on huvitatud mäesuusatamisest, ehk jutukeste seeria algajapoolsematele inimestele kes seisavad valikute eest, et kuidas ja kus suusad alla saada.

Ei ole üldse ebamõistlik hakata talviseid mäesuusareise planeerima juba eelneval suvel. Siis on võimalus rahulikult majutuskohti planeerida ning lennupileteid broneerida. Ette rutates mainin ära, et ma ei tee juttu Skandinaavia ja Soome mäesuusavõimalustest, vaid ainult Alpidest. Põhjus - Skandinaavia ja Soome keskustes pole ma käinud (v.a Himos), asetsevad teised liiga põhja pool, vähe päikest ja lühikesed rajad. Maailma parimad paigad suusatamiseks oleksid vastava infrastruktuuri olemasolul kindlasti Kaukaasias ja Kesk-Aasias, kuid nendesse piirkondadesse investorid väga ei kibele. Muuhulgas saab mäesuusatamisega tegeleda Türgis, Liibanonis, Uus-Meremaal, Tshiilis, Jaapanis ning loomulikult USA-s ja Kanadas. Viimastes riikides on väga palju suusakeskusi - ise kahjuks pole seal käinud. Nimed nagu Whistler, Aspen ja Vail on kuulsad just "edevuse laada" poolest, aga korralikke keskusi n.ö tavainimestele on samuti küll-küll. Whistler olla üks parimate hulka kuuluvaid suusakuurorte siin ilmas -.

Niisiis - Alpid. Palju suusakülasid, ent ometi mitte piiramatult. Parimad suusakuurortid maailmas. Igale maitsele. Alates taskukohaste hindadega Austria mitte-nii-tuntud küladest kuni selliste kohtadeni välja nagu Courchevel 1850, Cortina d´Ampezzo ja Zermatt. On ilusaid Austria "nukukülasid", on koledamaid 60-70. aastatel ehitatud Prantsuse betoonkülasid. Les Menuires Val Thorensi orus pretendeerib "Alpide kõige koledama suusaküla" tiitlile. Kole hall betoon ja ei midagi ajaloolist. Modernistliku arhitektuuriga suusakülad on hea näide miskite Le Corbusier jüngrite oskamatusest oma arhitektuuri keskkonnaga seostada. Zermatt on aga koht omaette - astud 20. alguses ehitatud puitmaja uksest sisse ja seal restoranis mängib hea pianist valget Steinway klaverit. Hea hõrgu söögi kõrvale kuulata või nii...Seega - on kohti, mille vahel valida.

Suusavarustust on ka valida. Suuski ei tasu kindlasti esimese asjana ostma tormata - need on mõttekas pigem rentida, alguses koos saabastega. Rentige suusa-saapad kindlasti koha peal Alpides, Eestist on võimalik üldreeglina rentida vaid vanu risusid. Hind on Alpides suusarendil küll kallim, kuid esemete kvaliteet palju parem. Lisaks on võimalik suusad-saapad soovi korral tasuta laenutuses ümber vahetada juhul kui need ei sobi. Seega - alustage suuskade-saabaste rendist. Kui ala meeldima hakkab, ostke kõigepealt saapad. Jällegi - ärge saapaid Eestist ostke, vaid kohapealt Alpidest. Eestis ajavad suusasaabaste müüjad täiesti hullu vastukäivat juttu suust välja ja nad ei ole kliendile abiks üldse mitte. Saabaste valikut ka ei ole. Saabaste hinnad on samad mis alpikülades - suvalise alpiküla Inter Spordi poe suusasaabaste aastane müügikäive võrdub ilmselt kolme aasta jooksul Eestis müüdavate suusasaabaste müügikäibega kokku. Ja müüjad on seal profid - saad jalga saapad mis sulle tõepoolest sobivad. Teatavasti kui suusasaabas "ei istu" on kogu suusatamine piin ja vaev ehk siis kogu puhkus on piin ja vaev. Ja kohapeal ostetud/renditud mittesobivaks osutunud asju saab tasuta sobivamate vastu ümber vahetada.

Suusariided on sama tähtsad kui suusasaapadki. Esimese reisi võib loomulikult teha koduses kapis leiduvate nn. suusajopedega mis meil Rademarides ja Spantal Sportides müügil. Kui aga ala meeldima hakkab soovitan teha mitte mingit hinnaalandust ning hankida endale parimad võimalikud suusariided, mida rahakott kannatab. Hea suusajope hoiab sinu kehatemperatuuri õigena/mugavana nii -24 C kui ka + 15 C juures (testitud, sealjuures on suusajope all ainult õhuke pikk sportpesu ning külmema ilmaga lisaks õhukene suusafliis). Halva suusajopega higistad sa palavaga nagu "higi-Hillar" ja lõdised külmaga nagu "vibra-Virgo". Häid suusariideid valmistavad Spyder, Descente, Phenix ja ka Völkl (riiete n.ö kallim ots). Bognier on "edevuse laada" toode, ilmselt hea, kuid hinna poolest vaadake ise.

Lühikokkuvõte varustusest - ei ole olemas "algajatele sobivaid" suuski, saapaid, jopesid-pükse ning "edasijõudnutele ja ekspertidele sobivaid" suuski, saapaid, jopesid-pükse - on ainult hea ja halb varustus. Kahjuks kajastub see ka varustuse hinnas. Seetõttu on otstarbekas oma ostusid hoolikalt planeerida - näiteks kevadhooajal võib saada head suusavarustust alpiküldades täiesti mõistliku allahindlusega.

Tänaseks aitab küll. Mõni teine päev kirjutan edasi, siis juba mägedet ja sellest, kuidas ja kus suusatamisega alustada. Ehk siis suusatamisest enesest.

Kommentaare ei ole:

Free Counter
Free Counter