kolmapäev, 29. august 2007

Koduse köögitehnika kogemus

Asi sai alguse sellest, et maal on käesoleval aastal kohutavalt palju õunu. Õunapuid on seal alati palju olnud, tasapisi on vanemaid puid ka maha võetud, kuid aeg-ajalt tabab aeda tõeline õunauputus. Loomulikult on sellises olukorras tarvilik mõelda, et mida nende õuntega peale hakata? Teatavasti saab õuntest teha head õunamahla ja maal on selleks ka vastav aparatuur olemas - suur nõuka-aegne õunapurusti ja kruvipress. Kui nimetatud aparatuuri sihtotstarbepäraselt kasutada saab selget klaari õunamahla nii, et küll. Asi on aga selles, et see toores õunamahl ei kipu eriti säilima ja seda mahla kuskil suurtes kogustes keetma ja purgistama hakata on kaasaja inimestele juba liig. Normaalne oleks ju 4 suur õunakasti nädalavahetusel universaalauto pakiruumi panna, linna vedada, toidukeldrisse paigutada ja siis mõistlikus tempos värsket õunamahla tekitada ning sisriiklikku tarbimist ohjeldada (ehk poest vähem mahla osta).

Mõeldud-tehtud. Eile sai astutud elektrooniapoodi ja ostetud hästidisainitud mahlategemise aparaat. Mõte oli selline, et topid sinna Stolleri märki kandvasse aparaati õunu sisse, klõpsad lülitit ja värsket selget mahla tuleb. Ajast ette rutates mainin, et see, kuidas inimene arvab aparaadi töötavat ei tähenda veel, et aparaat vastavalt inimese nägemusele ka töötab. Niisiis sai aparaat lahti pakitud, talle sobiv (või ausalt öeldes - ikkagi natuke ebasobiv) koht valmis vaadatud ning aparaat lõpuks vooluvõrku ühendatud. Algas mahlategu - kõik pereliikmed vanuses 3 kuni 3X aastat olid selle juures esindatud. Mahla nagu täitsa tekkis ja...siis jõudis ühel hetkel kohale, et see mahl pole üldse selge ja klaar. Ei ole selline ilus puhas õunamahl nagu maal, vaid hägune õunamahla pooltooraine. Siis sai proovitud mahlaks moondada tomateid ja sidruneid - tulemus sama. Järeldus kah olemas - oleks vaja miskit mõistlikku lisafiltreerimissüsteemi, et head mahala saada. Lisafiltreerimissüsteemi aga ei olnud kuskilt kiiresti või mugavalt võtta -.

Vaatlesin aparaati juba kahtleval pilgul. Hästi disainitud, ruumivõttev, monofunktsionaalne. Ei tööta vastavalt ootustele. Aega läks, äratundmine süvenes. Aparaat on kahtlane, suisa kasutu! Kes see k***t viitsib sellise kökatsiga jännata kui tulemus on miski mahlatööstuse tooraine? Siis sai vaadatud kappi - jah seal ruumi on veel küll. Tegelikult peaks aparaadi eest ära kappi panema - võtab see risu asjatult palju ruumi ära. Elaks Ameerikas või kuskil arenenud kaubandusega Euroopa riigis viiks masina poodi tagasi ja ütleks, et mani bäkk. Eestis aga pead sa suhtlema silmi pööritava müüjaga kes nõuab sinu käest ostutshekki ning avastab, et miskid kleepsud on aparaadilt ära võetud, siis iriseb ja keerutab ning teeb kõik selleks, et vihane klient turtsudes koos oma aparaadiga poest tagasi tänavale kaoks. Lihtsam on aparaat kappi panna ja mõelda võltsmõtet, et äkki ma kunagi siiski kasutan seda aparaati. Aga vana tõde on see, et aparaadid mis kappi pandud sinna ka jäävad.

Siit moraal - ärge ostke endale kööki mõttetuid monofunktsionaalseid aparaate nagu mahlaaparaadid, köögikombainid, munakeetjad (sic! - jah on sellised asjad ka müügil olemas), blenderid, jäämasinad ja nii edasi. See kõik on mõttetu kola mis võtab ruumi ja ei leia kunagu kasutust. Köögis peavad olema aga a) gaasi olemasolul korralik gaasipliit (4X etem asi kui elektripliit), b) korralik ahi, c) väga korralikud lõikenoad Saksa või Shveitsi parimatelt tootjatelt (need on tegelikult kõige tähtsamad asjad köögis üldse), d) võimalikult suur nõudepesumasin, e) korralikd malmist ja terasest potid-pannid. Kõik eelloetletu, välja arvatud potid pannid, tuleb köögimööblisse integreerida, sest nii on ilusam ja esteetilisem. Pidagem meeles - igasugune monofunktsionaalne söögi- ja joogitegemise kila-kola jäägu aga köögist eemale poodi kergeusklikke ostjaid ootama. Nii lihtne see ongi.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Oleme kaalunud ise köögikombaini ja jäätisemasina ostmist, seni pole ostuks läinud (aga mõte veel maha matmata). Jäätisemasinat just sellepärast, et masendus tuleb peale, kui poejäätiste koostist lähemalt lugeda.

Aga tõsi ta on, et enne, kui midagi kööki juurde osta, peab hoolega kaaluma, kas ostetav on ikka nii vajalik, et arvestav ruum talle ohverdada.
Meil on kõik siin loetletud a)-st e)-ni olemas ja ilma ei oskaks hakkama saada küll.

Munakeetjaid, elektrilisi konserviavajaid jms narrust ei ole tõesti kellegile vaja.

Free Counter
Free Counter