teisipäev, 17. aprill 2007

30 km rattaga looduses

sai eile sõidetud päris korralikus tempos. Ainult metsaradadel ja vahelduseks ka üle väljade. Täna on igastahes väga erk ja mõnus olemine, see rattasõit põletas kehast miski shlaki ja muud jääkained korralikult välja. Pärast veel kerge saun ja mida sa hind oskad veel tahta.

Niiviisi mööda Harku valda ringi sõites hakkas mulle iseäranis silma meie prügimajanduse olukord mis koosned kahest komponendist : a) inimeste hoolimatus ning b) prügimajanduse korraldamatus. Ma ei taha siinkohal visata kivi Harku valla kapsaaeda, see on terve Eesti probleem. Sõidad mööda ilusat metsa ringi ja...kole prügihunnik on su vastas. Seal on vanu eterniiditükke, miskeid pudeleid, igasugu sodi ja prahti. Kiire pilguga on võimalik tuvastada ka prügi maha poetanud inimese sotsiaalne kuuluvus - tühjad karuõlle pudelid ja eterniiditükid annavad alust arvata, et tegemist on oma suvilat või kuuri renoveerinud inimesega kes kuulub sissetulekult n.ö madalamasse keskklassi. Väärtushinnangutelt on antud kodanik võimalik liigitada muidugi harilikuks väike-rehepapiks (lad. rehepap vulgaris). Toodud prügi kogust arvestades oli kindlasti ka miski kaubik käepärast.

Edaspidi hakkasingi põgusalt hindama ettsattuvate sodihunnikute n.ö sotsiaalset päriltolu ning tunne, et tegemist on väike-rehepapp inimeste prügikäitumisega süvenes. Selliste inimeste käitumisega kes siis kui raha rohkem saavad ostavad endale jeti või ATV (mõnus rannas sõita ju).

Teisest küljest on üldine prügimajanduse korraldamatus kindasti tegur mispärast väike-rehepapp inimesed kergema vastupanu teed lähevad ning prügi metsa alla poetavad. Noh, siinkohal võib paralleeli tuua politseiga mis on loodud eelkõige pättidega tegelemiseks - kui maailmas oleksid ainult eetilised ja üksteisest lugupidavad inimesed siis ju politseid pea üldse vaja ei läheks. Fakt on, et Tallinna lähiümbruses n.ö suuremat prügikola pole eriti kuhugi panna. Oletame, et sul on 8 vana autokummi ja 1 vana roostes käsikäru milest tahad lahti saada. Tänase päeva prügikoralduse lahendus on, et laod need 8 autokummi käsikärule ja lükkad käru nii 15 km kuskile rehvivahetusfirmasse kus kasutatud rehvid siis raha eest üle annad. Käru lükkad edasi EMEXisse ja siis jalutad edasi kuhu tahad. Alternatiiviks on miski oma transport tellida ja kola Tallinna ainsale ametlikule prügimäele vedada, kuid just siinkohal löövad paljud väike-rehepapid käega. Saaks ju selle prügimajanduse arvelt kokkuhoitud raha eest osta veerand uut saunakerist ja kaks karuõlut lisaks. Tõsiasi on, et prügimajandus on Tallinna lähivaldades täiesti korraldamata teema ja kurb on, et kevadise metsa all rattaga sõites saad sellest selgelt aimu.

Kommentaare ei ole:

Free Counter
Free Counter