reede, 27. aprill 2007

Öine mäss Tallinnas - vaade etepoole

Täna hommikul on öisest Tallinna mäslemisest veel vähe aega möödas. Teema ei ole, et mis juhtus ehk vaade tagasi. Selge on see, et selliseks mässuks ei olnud Eesti avalikkus ega ka poliitikud valmis. Pigem on küsimus a) mis juhtub lähinädalate jooksul ning b) milline on antud sündmuse sisepoliitiline mõju edaspidiseks.

Lähinädalate prognoos: nii suuri rahvakogunemisi enam ei tule. Politsei suudab hajutada kesklinna piirkonda suunduvad grupid juba varakult ning masskaklused, kui need ka juhtuma saavad, lokaliseeritakse üpris efektiivselt. Suure tõenäosusega on paljud mässuaktivistid juba arreteeritud või siis arreteerimisel, sestap jäävad tulevased võimalikud vandaalitsemiskatsed rohkem stiihilisteks emotsioonide järellainetusteks. On ka võimalik, et aur on n.ö välja lastud ning seda on tehtud nii järsult, et ka mäslemise organiseerijad ei suutnud seda ette näha. Kokkuvõttes märatses siiski umbes paar tuhat inimest, rohkem neid ei olnud ning juurde ei tule neid ka. Väga suur lõviosa venelasi jäi oma kodudesse, mäslesid nagu alati mitte kõige kainemad noored.

Vahemärkus: usun, et antud ajas ja ruumis on Eestil kohustus käituda otsustuskindla riigina ning võtta nii mässuõhutajad kui ka lihtsalt vandaalitsenud inimesed reaalsele vastutusele. Video- ja audiomaterjali on ilmselt külluses, selle läbitöötamine nõuab lihtsalt aega. Ilma reaalsete vanglakaristusteta ei tohiks mässuõhutajad pääseda. Muidu ei ole Eesti Vabariik õige riik.

Pikemas poliitilises plaanis on meil võimalus näha ühe suure opositsioonipartei soovi võimulolevat valitsust ning seal osalevaid erakondi erineval viisil diskrediteerida - seda ikka võimu nimel. Nimetatud areng mõjutab kindlasti tulevasi kohalike omavalitsuste, aga ka järgmise Riigikogu valimiste tulemusi. Igal juhul on Eesti sisepoliitilised arengud Riigikokku kuuluvate erakondade ridades palju-palju olulisemad kui lokaalne mäslemine Tallinnas.

Üks asi jäi siiski telepurgist kripeldama - vandaalitsejate ohjeldamiseks jäi jõudusid liiga väheks, vandaalitsemine kestis lubamatult kaua. Kuhu jäi tuletõrje oma pritside-veekahuritega? Kas vandaalitsemist oleks suutnud piirata näiteks Scoutspataljon oma soomukitega ning poode-aknaid kaitsvate sõduritega n.ö puhta jõu kohaloleku demonstreerimise mõttes? Ei tea. Ehk oleks.

3 kommentaari:

K ütles ...

Ma arvan, et õige mõte oli lasta vandaalitsejatel maha rahuneda. Sõjaväe sissetoomine oleks asja ainult pingelisemaks ajanud.

Anonüümne ütles ...

Alternatiivne prognoos.
Täna öösel või homme öösel või ülehomme öösel, vahet pole, tulevad tänavale tavalised inimesed, keda pissis offi sõduri teisaldamine. Neid on tunduvalt rohkem kui neid, keda pissis offi väljakaevamistega alustamine. Valitsus kasutab veel rohkem jõudu. Meeleavaldajad saamuti, sest iga mõju kutsub esile samaväärse vastasmõju. Konflikt eskaleerub.

Anonüümne ütles ...

Seda mäsu oli vaja valitsusele. Et nad saaks endale tuhka pähe raputada - teeme head tööd, rahutsed on likvideeritud, kahjud maksame kinni. Kõrged ametnikud olid tänahommikustes intervjuudes nagu tuppasittuvad kassid. Et kuidas küll sai kõik kiirelt ja õieti tehtud. Sittagi, hommikul sai rüüstajatel lihtsalt villand, mindi peatäit välja magama ja õhtul tullakse tagasi

Free Counter
Free Counter