reede, 24. oktoober 2008

Juudi pintsakust, Narva-Jõesuust ja muustki

Kunagi kaeblesin siin blogis, et vastupidavaid rõivaesemeid a la juudi pintsak ja kotti panekut kannatav ülikond pole kaasaegsel ajal võimalik kuskilt hankida. Nüüd teatan ma rõõmuga, et olen avastanud uue, ent sellegipoolest vana lahenduse, kuidas hankida vastupidavaid, kvaliteetseid, täpses mõõdus rõivaesemeid - lahenduseks on hea rätsep. Asi tõepoolest töötab, soovitan lahkelt rätsep Eldur Tamme, kes kurikuulsa Kawe keldri peal kunagise Cross Developmenti (mäletate seda esimest kapitalismi hingust?) kontori koridoris oma rätsepaäri peab. Peab ütlema, et olen oma valminud ülikonna ja talvemantliga äraütlemata rahul, seda nii riide kui rätsepatöö poole pealt. Korralik inglise villast bespoke ülikond ja klassikalise lõikega mantel istuvad selga iseäranis toredasti. Ainus asjaolu, mis rätsepatöö kahjuks osutab, on hind - esiteks maksab korralik riidematerjal palju (aga selliseid korralikke kangaid poes müüdavatel esemetel ei ole, lisaks on kangaste valik ka igati korralik), teiseks tahab rätsepmeiseter ise kah raha saada. Igastahes kevadel on plaanis sealt pintsak-paar lisaks tellida - poodi ülikondi-pintsakuid-mantleid ostma minna ma igastahes minna ei taha mitte -.

Kuna mulle kingiti üks tore nädalavahetuspakett Narva-Jõesuu Meresuu spaas, siis kindlasti saab mõnel koledal novembri nädalavahetusel ka Narva-Jõesuud külastatud. Mis on kummalisel kombel paik, kuhu ma Eestis ennem sattunud ei ole. Ja selliseid paiku on Eestis tõesti vähe.

Mulle sattus käte üks 1931. aasta ajaleht, kus on üks n.ö seltskonnaülevaade Narva-Jõesuus 1931. aasta juulis suvitajatest. Lugesin seda eile õhtul ja pahvatasin kõva häälega naerma: esitan paar tsitaati artiklist ilma muutmata kujul. Võib mainida, et tänapäeval inimesed näevad väljaütlemistes kahemõttelisusi palju rohkem, aga tekst ise on igati ajatu:

"Sest nii kaunis on Narva-Jõesuu, et sinna on kogunenud neid suvitajaid ja muidu-laisklejaid mitmed sajad neljandat tuhandet [---] Ja iseäranis suur on see 100-pealine lapua sugu sealt teiselt poolt Soome lahte [---] Küll aga väärivad seda suhuvõtmist need 35 rootslast, kes on maha salnud oma rahvusliku vere ja püksid, mis üha püüli sõeluvad, kui vast kuulevad venelasest ellik moskoviitlasest, ja on siiski sellest hoolimata tulnud niiväga lähedale Rüssä piirile, ja nende kõhud pole mitte lahti läinud [---]."

Lugege ikka vanu ajalehti, ei need valeta :)

Kommentaare ei ole:

Free Counter
Free Counter